Visions

Economy

de   en   fr   hu  
Az európai gazdaság jövője

Már a középkor óta nagy különbségek vannak az európai országok között. Említhetnénk akár a vallási, akár pénzügyi ellentéteket, mindannyian fontos szerepet játszottak a kontinens történelmében. Legutóbb 1945-ben történtek nagyobb hatalmi változások, illetve a 80-as évek végén.

Ma egy nagy közösségben élünk, amelyet Európai Uniónak neveznek. 27 tagállama van, amelyek nagy része ugyanazt a valutát használja. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban azonban optimista és pesztimista jóslatok is élnek.

Európában jól és kevésbé kól fejlett országok is vannak. A fejletlenebb országok olyan problémákkal küzdenek, mint a munkanélküliség, az alacsony bérek, a viszonylag magas árak, illetve a munkahelyek hiánya. Amíg fennélnak e fejlettségbeli szakadékok, megvan az esélye, hogy egy-egy fejleten ország bukása a teljes Európai Unió összeomlását idézi elő. Ha az EU megszűnik, a kisebb országoknak esélyük sem lesz egyedül felvenni a versenyt a nyugati, és az egyre erősödő keleti gazdasági együttműködésekkel.

Azonban ha sikerülne az Európai Uniónak hosszútávon fennmaradnia, akkor is csak abban az esetben versenyezhetne olyan gazdasági hatlmakkal, mint Kína vagy az USA; ha tagállamai nagyon szoros gazdasági együttműködést tudnának folytatni. Sokak szerint ez csak úgy lenne lehetséges, ha az államhatárok megszűnnének, és Európa mint egyetlen nagy ország működne. Azonban ez meglehetősen nehéz lenne, mert Európában rengeteg kultúra él együtt, amelyek egy része nem lenne képes egymással egy zászló alá tartozni.

Ennek a szoros együttműködésnek az is a feltétele lenne, hogy mindenütt ugyanazt a pénznemet használják. Habár az euró jelenleg erős, semmi sem tart örökké (Murphy szerint ami elromolhat, az el is romlik).

Mi vagyunk felelősek Európa jövöjéért. Meg kell próbálnunk elsimítani ellentéteinket, eggyütműködőek kell legyünk, emellett nyitottnak kell lennünk új dolgokra.

--------------------------------------------------------------

Korábban két elképzelést vázoltunk fel Európa jövőjét illetően:

I. Nézet
Az Európai Unió bukása

A gazdasági recesszió tobább folytatódik, egyes válságban szenvedő országok elbuknak, mint például Görögország vagy Ciprus. Ez a folyamat más országok bukását okozza, például Spanyolországét.
A fejlett országok ezt nem tudják kompenzálni. Az EU szétesik. Eztán az egyes országok önmagukban nem tudját tartani a versenyt más nagyobb gazdasági hatalmakkal.

II. Nézet
Az Európai Egyesült Államok

A közös munka meghozza gyümölcsét, egy közös erős gazdasági rendszerrel az EU megtartja a világgazdaságban betöltött jelentős szerepét. Ennek köszönhetően sikerül az egyes térségeket azonos fejlettségi szintre hozni. Ez az európai nemzetek közötti ellentéteket is segít rendezni.

back to list

Authors: Bánszki Csongor (Hungary), Bence Plósz (Hungary), Gregor Gregorc (Slovenia), Jan Vidovič (Slovenia), Jernej Majcen (Slovenia), Mátyás Pusztai (Hungary), Peitl Péter (Hungary), Szűcs Gábor (Hungary), Žan Čander (Slovenia)

comments

Add your comment

Dr.Gyurcsik András, Hungary

The EU will survive this crises,but some country will be out of euro zone!The fiscal system of EU could be change,and a lot of countries must be work more and harder for the success of the EU.I think Germany shapes the course of this attitude!

03.05.2013, 18:33 o'clock

Dr. Horváth Dóra, Hungary

Sziasztok !

Véleményem szerint át Európai Unió léte nagyban meghatározza az " Öreg Kontinens" jövőjét, ezért hatalmas korunk emberének a felelőssége. Vigyáznunk kell arra a törékeny egyensúlyra amely a nemzetek együttműködésén, egymással szembeni toleranciáján alapszik.

03.05.2013, 18:25 o'clock

Experts opinion from Jan Ottrand, Germany
Vision: vision_

I wonder if there is not a third way between the two extremes:

I really doubt that something like a european national state is achievable in the near future, the cultures are just too different there are far too many different languages and - first of all - there is no european \"demos\", meaning a european society or european citizenship.

The original idea founded by the \"Father of Europe\" Jean Monnet was to integrate the Union institution by institution and step by step. And for several decades that worked preety well.
If you focus on the main part that has to work inside a currency union and make sure that the members don´t diverge too far by a supranational body, a single currency could indeed work without the USE. That´s what I think

03.05.2013, 17:14 o'clock

Imre Szűcs, Hungary

Hi!

I am very optimist,and I think that the EU will survive this crises and stay.
I hope that the stronger countries of EU will help for EU and for other smaller countries of EU, for example Hungary.

Best regards,
Imre

03.05.2013, 13:10 o'clock

Peti, Hungary

I think the EU shouldn't be functioning as one big country. The different cultures wouldn't allow it, especially in the Eastern parts. Personally, I wouldn't be so happy if in the future a mighty European Government would tell us everything what to do. There are more or less sovereign countries in the EU, and this is nice so. None of the member states should give up their autonomy.

03.05.2013, 11:11 o'clock

Milo, FRANCE

Hi guys!

I think the EU will survive this crises and stay but I'm not sure if they will be able to stand it's place in the world economy. Maybe the EU will go down and slowly but together.

03.05.2013, 10:17 o'clock

Add your comment

comment:

Name:

Address to show on map:

Country: